El meu resum laboral

El 27 de maig de 2007 vaig començar a l’editorial ETD, l’empresa on més vaig aprendre sobre l’ofici de periodista. Abans, però, entre els anys 2005 i 2006, vaig fer de redactor per a la revista local ON? Sant Cugat i de cronista dels partits de casa del Nàstic de Tarragona pel Diario Siglo XXI.

Després de dedicar-me a la informació local i esportiva, el maig del 2007 vaig introduir-me en el món de les notícies per als professionals de l’alimentació, a Interalimentaria, casualment l’àrea que ha omplert tota la vida laboral dels meus pares, al súper del carrer Vallès de Sant Cugat.

Allà vaig descobrir, treballant al costat de la Sílvia i el Martinell, que els periodistes de moda tenen alguna cosa més al cap que glamour i banalitats. I vaig descobrir de primera mà que les empreses, cada cop més, s’aprofiten de la precarietat de la professió periodística i intercanvien la seva informació per regals, sopars, dinars i pica-piques varis.

Feliç entre notes de premsa, comunicats i convocatòries va arribar el 2009, el primer any de crisi de l’empresa, i als gerents no els va tremolar el pols i em van acomiadar. De fet, tots els periodistes amb dos anys de contracte van anar al carrer. Que, ves per on, érem els més joves (la Maria Teresa i la Mireia). L’excusa, llavors, va ser el Zapatero i la seva política de contractes indefinits.

En el meu exili d’ETD (perquè amb el temps s’ha vist que aquest període va ser només una baixa temporal), vaig passar per diverses experiències professionals, afortunadament, lligades en el terreny de la comunicació. Vaig anar a parar al departament de comunicació d’una associació d’higienistes dentals comandada per una tal Cunill, de la qual millor oblidar-me, pel departament de captació de clients de targetes universitàries del Banc Santander (on vaig aprendre, per cert, a destruir molt bé fitxes amb dades personals), pel departament de disseny web d’una botiga d’informàtica (va ser maco viure el dia a dia en un local d’aquest tipus al mig de Sants) fins a arribar al primer projecte amb cara i ulls després d’ETD, una empresa de publicitat i serveis de Sabadell, Hispanetworks. Dic amb cara i ulls perquè les altres entrevistes de feina que vaig fer relacionades amb el món del periodisme van ser per escriure en una nova web de sexe del grup que edita el Cronica.cat i per una empresa com ETD, de revistes professionals, que volia expandir el negoci amb el llançament d’una revista eròtica que es distribuiria en sex shops.

El febrer de 2010 a Hispanetwork em van encarregar tirar endavant un portal de tecnologia, banda ampla i ADSL per encàrrec de Lead4Sales, una distribuidora d’ADSL de Madrid. Després de redactar vàries propostes, finalment el maig de 2010 va sortir una primera versió del portal. Heus aquí el primer desengany. El primer capítol d’N1ADSL, nom amb el qual van batejar el web, no tenia cap secció de notícies. Jo, mentrestant, anava matant el cuquet amb un blog també encarregat per Lead4Seals, ADSLEmpresas. Per sort, al mes de setembre ja em van preparar una secció de notícies. Gràcies a treballar aquí, em van donar l’acreditació el febrer de 2011 per cobrir el Mobile World Congress de Barcelona.

Aquell mateix mes, els d’ETD em van tornar a trucar perquè tornés a l’empresa, ja que el Martinell, amb 67 anys, es jubilava. I, com que encara tenia l’espina clavada de la meva marxa sobtada el 2009, que en el seu moment vaig considerar injusta, vaig acceptar reincorporar-me. Només em volien quatre hores, però ja m’estava bé perquè a N1ADSL hi treballava pels matins. Del meu pas per Hispanetwork, em vaig quedar amb una idea clara: que si els teus companys de feina són amics, les coses es paeixen millor. I que els de l’Athletic (rival del Barça avui) no senten res especial amb el Barça (el cap de premsa de l’empresa, el Víctor, m’ho va fer veure clar). De la noia del departament de comunicació, la Maria, vaig aprendre que, encara que treballis vuit hores i ho facis a una hora de distància en tren, si vols, pots estudiar la carrera que et proposis.

Aquells mesos van ser de bojos. Al matí a Sabadell i a la tarda a Barcelona, perquè, perseverant com el meu ídol futbolístic, Xavi Hernández, volia acabar el que em fan forçar a deixar a mitges el 2009. I els caps de setmana i, quan podia entre setmana, escrivia el projecte de Màster, que avui és la meva empresa. Per què l’any 2009 em vaig matricular al Màster en Comunicació Digital Interactiva de la Universitat de Vic. Amb el projecte, iniciat a l’estiu de 2010 vaig començar a interessar-me en la premsa infantil i els videojocs educatius i periodístics, el cor del Projecte Infokids.

L’any 2012 vaig deixar N1ADSL, un projecte més encallat que el Titànic, per centrar-me migdia a engegar el meu somni empresarial. A més a més, tenia una motivació extra: la meva idea va ser seleccionada en el programa de joves emprenedors de la Fundació Banesto, Yuzz. Però, com que les coses mai surten com un planifica, al febrer em van proposar incorporar-me a la redacció de revistes de paper vuit hores al costat del Javier i la Belvis. Si arribo a saber el que m’esperaria no signo el nou contracte.

Periodísticament parlant, vaig completat una etapa important de la meva vida amb aquestes tres mesos treballats, però, laboralment, vaig passar els pitjors moments. En un ambient enrarit i ple de desconfiança en l’amo, un tal Doria, pels endarreriments en els pagament de les nòmines i el degoteig de baixes voluntàries dels treballadors. Fins arribar al moment que va caure la gerent i amb ella bona part dels assalariats que hi quedaven. Una situació que, tenint en compte que arribava pels volts del que seria el meu cinquè aniversari a l’empresa (si no comptés l’exili d’un any i mig) em va convidar a prendre la decisió d’iniciar un nou cicle emprenent la difícil tasca d’impulsar un projecte periodístic dirigit al públic infantil i juvenil, el Diari Win.

Quatre anys després, segueixo tirant endavant el projecte (estic preparant una renovació del web www.diariwin.cat), però donats els escassos ingressos que genera el mitjà, compagino la feina amb d’altres  més rentables a curt termini com la consultoria web (vaig treballar entre el 2014 i el 2015 a la renovació dels portals Allianz.es, Allianz.pt i Fenixdirecto.com), l’edició i redacció d’articles i notícies a blogs corporatius, la redacció de textos de posicionament per a webs d’empreses, l’edició dels webs de les escoles d’Institució Familiar d’Educació i el disseny web de portals corporatius o ecommerce.