S8: ¿Mirant a la universitat? … ¿Ara? Sí!

Xerrada-meeting (online): Per a què ens poden servir les preguntes?

Ponent: Totón Agustina
Grau en Psicologia per la UNED. Coordinadora de projectes de comunicació. Programme
Advisor a la UIC, Barcelona.

RESUM

El que no té un pla, acaba sent esclau de la immediatesa. Moltes vegades les preguntes són més poderoses que les respostes. És fonamental tenir un pla, una meta i uns objectius. No han de ser inamovibles, però serveixen de guia en els moments de caos i d’incertesa.

El més normal és tenir dubtes i no tenir un pla definit; no passa res. Però és bo trobar un equilibri entre tenir-lo previst i viure a cop d’esdeveniments. Aquestes són, entre d’altres, algunes de les idees que la piscòloga Totón Agustina va plantejar als assistents en la penúltima sessió de The Grade de l’actual curs.

La ponent va basar la seva presentació en 3 preguntes i va anar desgranant cadascuna d’elles:

  • Què m’agrada?
  • Què se’m dóna bé?
  • Què pensen els altres que em va bé?

També va plantejar una sèrie d’exercicis als presents, perquè ara és un bon moment per fer una aturada i preguntar-se per què ens serveixen les preguntes. I és que el nostre jo, el d’ara, no serà tan diferent del d’aquí a uns anys. Aquesta és una de les lliçons tretes per Totón dels seus estudis en Psicologia, i de la seva àmplia experiència professional com programme advisor, en què ha tingut l’oportunitat d’entrevistar a gran de persones i famílies en el moment d’iniciar els seus estudis universitaris.

La ponent va subratllar la importància d’algunes de les preguntes que un hauria de fer-se a si mateix, per poder prendre així les millors decisions. Fer-nos una pregunta a temps pot ajudar-nos decisivament a veure coses importants en la nostra vida.

Es va recomanar assimilar reptes com ho faríem davant un viatge apassionant: cal saber d’on partim i amb què comptem. De vegades, en el camí, ens trobem amb obstacles i hem de perdre la por a equivocar-nos. Sempre hi ha alternatives si alguna cosa no surt a la primera; això hauria de donar-nos molta pau. L’objectiu, va concloure, és que cada participant esdevingui un expert sobre ell mateix. La conferenciant va quedar a disposició dels participants per ajudar-los si necessiten alguna orientació en aquest terreny.