II. Reflexions sobre l’adolescència: 13 trets dels adolescents (II)

 

(Continuació de l’article publicat al novembre)

4. En moltes famílies amb diversos fills, els pares se senten temptats amb freqüència a tractar-los com si fossin de la mateixa edat, o més aviat com si tinguessin una edat mitjana amb poques variacions entre uns i altres, com si aquestes fossin poc rellevants. Així, els nois més grans se solen queixar que se’ls tracta com als més petits. Hi ha una certa raó en aquesta queixa. Com que els nois grans són, en efecte, més grans, i ja que carreguen sobre si una responsabilitat més gran en la família, haurien de gaudir de més llibertat, dins d’uns límits raonables. Podrien i haurien d’anar-se’n al llit més tard, per exemple, i disposar de més temps per estar amb els amics i per tenir un major grau d’intimitat personal. Si de veritat actuen amb responsabilitat a casa, mereixen en correspondència aquesta llibertat més gran. L’equilibri dret-llibertat funciona en tots dos sentits. És el més just.

5. Els joves que han estat ben educats des de la infància responen bé, generalment, quan s’apel·la al sentit de justícia. De totes les virtuts, la idea d’equitat (que els/les adolescents diuen justícia) és la que es desenvolupa abans i amb més fondària. És una bona base per corregir quan calgui, i resulta fins i tot més efectiu que apel·lar a l’autoritat: “No és just que tinguis a la teva mare preocupada perquè arribes tard a casa i no telefonar per avisar d’això”. O: “No és just que t’avergonyeixis de la nostra família en públic, per la teva manera de vestir i les teves maneres desconsiderades. Sabem que tens prou judici per reconèixer-ho”.

6. Molts pares fan una distinció precisa entre dos tipus de mentides: unes es diuen de manera impulsiva, com autodefensa (mentir és, sense més, l’única defensa real que els nens tenen contra el poder dels adults). L’altra classe de mentida -molt més greu- és la falsedat freda i deliberada: és tapadora de la covardia o d’una seriosa maldat, i deshonra a qui la diu. No és realista suposar que els adolescents, sobretot els més joves, mai menteixen.

Alguns pares tracten el problema de la mentida de la següent forma: quan sospiten que els seus fills estan mentint, els diuen: “Et dono mitja hora perquè ho consideris a la teva habitació. Després, vull que em diguis la veritat sota paraula d’honor. Sigui el que sigui, ho acceptaré com la veritat. Però recorda que la nostra confiança en la teva paraula, en la teva integritat, està en joc. Si admets que abans has deixat escapar una mentida, és clar que seràs castigat. Però sabrem que no es pot confiar en la teva paraula. No es guanya res fent que perdem la nostra confiança en la teva honradesa. Una cosa és mentir per un descuit, i una altra és ser un mentider. Així que Medita-ho … “. Naturalment, aquesta tàctica és més efectiva a l’adolescència si els pares l’han posat en pràctica des que els fills eren petits. Un costum familiar com aquest té un immens valor.

Per cert, un dels efectes més corrosius i destructors de la droga en els adolescents és que transforma els nois en uns mentiders. Els adolescents amb aquest tipus de problemes arribaran fins on calgui per a ocultar el seu problema. Aquesta és una altra raó per la qual els pares han de conrear en els seus fills, des de la mateixa infantesa, el sentit de l’honor personal.

La veritat sempre ha d’anar per davant.

Pròxim capítol (gener de 2020):

II. Reflexions sobre l’adolescència: 13 trets dels adolescents (III)