III. Reflexions sobre l’adolescència: 13 trets dels adolescents (III)

 

(Continuació de l’article publicat al desembre de 2019)

7. Al voltant dels quinze o setze anys, els joves necessiten lectures serioses.

Crida l’atenció veure la rapidesa amb que, al voltant d’aquestes edats, les seves ments creixen en capacitat d’abstracció i en sensibilitat. Mostren un interès i una aptitud creixents per a l’estudi en profunditat de difícils problemes socials i morals. Per tant, han de llegir diaris, revistes d’informació general, biografies, història, bona literatura. Moltes vegades es sorprenen el veure que entenen i els agrada aquest tipus de lectura, sobretot perquè tan sols un parell d’anys abans potser podia haver-los semblat insubstancial i avorrida. Hi ha dues consideracions de gran ajuda en aquest sentit.

1r) El temps dedicat a la televisió s’ha de reduir a mínim. En altres paraules, convé seleccionar els programes amb antelació i, després, cal aprendre a veure’ls amb un cert sentit crític.
2n) Els pares poden aprofitar les reunions familiars (menjars i altres moments) per animar la conversa sobre temes de caràcter social i esdeveniments d’actualitat.

És bo que hi participin, especialment els nois més grans. Convé tenir present, però, que als adolescents els agrada discutir per discutir, de manera que algunes converses poden acabar en animats debats. No hi ha cap mal en això, i fins i tot pot ser una cosa bona. A més, de vegades els nois poden tenir raó en els temes que surten a debat. També aquí, si la família manté amb constància aquests costums (és a dir, molt poca televisió i llargues converses de sobretaula) tindran el seu millor efecte quan els fills siguin adolescents. Si es comença quan són petits, es recolliran els fruits després. Molts pares així ho han comprovat una vegada i una altra.

Una darrera qüestió en relació amb el que s’ha dit: la indústria editorial ha publicat tones de llibres insulsos per a un públic de nenes que encara no han arribat a la pubertat, i molts d’ells gaudeixen de gran acollida per la seva «realisme», «mostrant situacions reals»que ocorren a noies de dotze anys. Sovint, descriuen aquestes suposades situacions barrejant un moralisme sentimentaloide amb una franca amoralitat en el tractament dels comportaments sexuals. Són, de fet, genuïns serials per preadolescents. A part que aquestes publicacions tenen un contingut lleugerament lasciu, en el millor dels casos no representen més que una pèrdua de temps. És una literatura narcisista.

Les noies adolescents necessiten sortir de si mateixes i llegir històries de gent que és real i viu al món. Necessiten una finestra oberta a la vida, no un mirall (els pares amb experiència i intel·ligència pràctica examinen amb bon judici el contingut moral dels llibres per a adolescents publicats en les últimes dècades, abans de permetre que els seus fills els llegeixin).
Si els pares coneixen a professors amb experiència que comparteixin els seus valors (i, per descomptat, s’haurien de prendre la molèstia de buscar-los), podran demanar-los recomanacions personals sobre lectures. Els pares no tenen per què llegir alhora que els seus fills; a més, la majoria no disposa de temps per fer-ho. Però els nois poden comentar les seves lectures durant els àpats. En els dos últims segles, abans que s’inventés la televisió, aquesta manera de era un costum familiar: un llegia un llibre -de vegades en veu alta per a la resta de la família- i després tots ho comentaven. S’aprenia molt amb aquest procedir.

8. Una agenda personal és un regal molt útil per a un adolescent.

Normalment, la necessitaran un cop complerts els catorze o quinze anys. L’haurien d’utilitzar per anotar cites, assenyalar terminis i fixar objectius al llarg d’un període: el bon ús del temps és, en definitiva, una altra forma d’autocontrol. És un gran invent per accelerar la maduresa dels joves, ja que així arriben a adonar-se que la negligència o els errors seriosos poden comportar molt males conseqüències. Una agenda personal ajuda molt a aclarir aquesta realitat.

9. També és important que els adolescents distingeixin la diferència entre tenir popularitat i ser respectat.
Els adolescents anhelen agradar, ser acceptats favorablement pels seus iguals. Les seves emocions sobre aquest particular sovint els enceguen, i no s’adonen de la importància de guanyar-se el respecte dels altres i mantenir el respecte de si mateixos. Per tant, els pares haurien de preocupar-se per ensenyar alguna cosa fonamental en les relacions interpersonals: l’amistat es basa en el respecte mutu, no en la diversió compartida.

Hi ha una gran diferència entre un amiguet -un còmplice de la diversió -i un veritable amic. L’aparença d’amistat sense el component del respecte es diu familiaritat, i a la fi sol conduir al menyspreu. Potser hi ha algú a qui li agradi estar amb nosaltres perquè els fem riure, però això no vol dir que ens estimin personalment, ni que ens respectin. No val la pena perdre el respecte de si mateix per aconseguir ser “popular”; tard o d’hora, els altres ens abandonaran i escolliran altres diversions.

Persones de totes les edats, tant adults com adolescents, senten respecte pels que demostren tenir un caràcter fort. A vegades costa, però val la pena esforçar-se per aconseguir-ho. Aquest respecte donarà pas a una gran estima, de manera que ens voldran pel que som. Això és molt més important que senzillament “agradar” als altres.

10. Les converses sobre moral sexual haurien de tractar, entre altres coses, de la preparació per al matrimoni.

Tenir una cita amb una noia no és només una activitat social. En el fons, és la disposició, a llarg termini, per a una vida matrimonial estable i feliç. Tenir amics de el sexe oposat facilita conèixer les diferències psicològiques i de temperament entre l’home i la dona. Resulta interessant i fins fascinant, estudiar la riquesa i varietat de personalitats de la gent. Aquest aprenentatge possibilita formar amb el temps un bon judici crític en el tracte amb les persones de tots dos sexes, el que és crucial, al seu torn, per al festeig i l’elecció definitiva de el futur cònjuge.

És molt convenient que els nois s’adonin que els anys de l’adolescència són per cultivar l’amistat, no parar tenir un llarg romanç. Els joves poden enamorar-se i desenamorar amb facilitat. Això, en si mateix, és inofensiu. Però mantenir una companyia constant i exclusiva amb una persona atractiva pot conduir – i de fet condueix sovint- a greus problemes. Això no és teoria. És un fet. A més, en algun moment cal ensenyar a nois i noies la necessitat de saber ser mesurats i saber guardar l’honor personal.

Les noies no solen ser conscients, per exemple, de com la immodèstia en el vestit i la intimitat en el contacte poden avivar les passions dels nois. Sense malícia per la seva banda, tan sols per buscar tendres situacions romàntiques, poden originar greus problemes morals en nois de la seva edat. Per tant, cal advertir les noies del perill d’arribar a aquest punt en què s’inflamen les passions dels joves, com una cosa que forma part de la seva naturalesa i que constitueix una diferència de temperament important entre els dos sexes, amb la qual no es pot jugar.

Els nois, per la seva banda, necessiten que s’apel·li al seu viril sentit de l’honor. Ja que normalment se senten atrets més que res per l’aspecte extern de les joves (un error del que només se n’adonaran més tard), pensen que a elles se les conquista amb una bona aparença física, estil Hollywood. Han de saber que les noies tendeixen a impressionar-més per la personalitat. Les noies busquen un home que sigui alhora considerat i d’idees fermes, amable i amb control de si mateix: algú que demostri ser capaç de tenir cura de la seva futura família i que sigui prou fort per donar-li el que necessita.

Els joves, en els últims anys d’adolescència, són més aviat receptius a les converses que tracten sobre el seu futur com a esposos i pares. Aquest tipus de xerrada els ajuda a sortir del remolí social de cites amb noies, balls, etc. i els fa considerar seriosament un futur no llunyà. A més, una conversa així -sigui el pare, o la mare, que parli amb el seu fill- és una excel·lent forma de parlar de les qüestions morals relatives al tracte amb noies: respecte, domini de si, protecció, sentit de l’honor … que s’han de tenir presents en quedar per sortir junts. Per antiquat que pugui semblar, als nois els agrada veure a si mateixos com a cavallers que protegeixen i cuiden les noies de la seva edat.

“Senyora” i “cavaller”. Aquests termes no s’usen molt avui en dia, potser per la pèrdua generalitzada del respecte a un mateix i als altres, que es produeix en la nostra societat i perquè la moderació personal està pitjor considerada. Pensar en els fills petits com en futures senyores i cavallers, és un marc de referència que ajuda en la seva educació. Hi ha certament una connexió entre les bones maneres a la infància (l’ús, per exemple, d’expressions com “si us plau” i “gràcies”) i la castedat en l’adolescència. El respecte i el domini personal, quan els nois arriben als tretze o catorze anys, no es poden ensenyar d’un dia per l’altre.

Pròxim capítol (febrer de 2020):
IV. Reflexions sobre l’adolescència: 13 trets dels adolescents (IV)