La adolescencia: Una etapa temible?

Comencem aquest capítol amb una nota de prudent i esperançat optimisme.

En la nostra societat preval el mite, exalçat en innombrables llibres “per a pares”, que l’adolescència és una experiència traumàtica, horrorosa, que destrossa emocionalment tant als pares com als fills. Això no té per què ser -ni sol ser- així. En opinió d’alguns experts, aquest mite prové en gran mesura de l’experiència personal negativa d’alguns autors d’aquests llibres i de la gent amb la qual es relacionen; el seu propi permissivisme filosòfic produeix efectes nocius en els nois i noies que tracten, i tendeixen a generalitzar aquesta experiència disfuncional com si fos universal.

Sembla un fet comprovat que la majoria de les famílies en la història d’Occident no han tingut problemes greus en l’educació dels seus fills durant l’adolescència. També és un fet cert el que la solidesa de la família és molt important per aconseguir aquest èxit. Però, fins i tot en les societats occidentals modernes, on aquesta solidaritat familiar ha estat apallissada, innombrables pares estan fent un gran treball en l’educació dels seus fills.

Com són els pares que triomfen a l’educació dels seus fills?

Segons Stenson, algunes característiques que els fan destacar com a pares, en el seu paper d’educadors, serien les següents:

 1. Els pares que tenen èxit en la seva tasca educativa mantenen un ideal clar, una idea ben enfocada, de com volen que siguin els seus fills a la maduresa: homes i dones competents, responsables, generosos, capaços de viure els principis cristians sense embuts ni embuts. Els pares que així es condueixen, pensen fonamentalment en la personalitat que tindran els seus fills i no tant en les seves futures carreres.
 2. Amb aquest objectiu, els ensenyen a viure amb fortalesa i coherència la responsabilitat al llarg de la infància i de l’adolescència. La seva disciplina a partir dels dotze o tretze anys d’edat és una continuació i un desenvolupament acurat de tot el que els van ensenyar abans. Saben ‘canviar de marxa’, anem a dir-ho així, i ‘prémer l’accelerador’, però en l’essencial no es desvien del camí.
 3. Invariablement, són persones amb conviccions morals definides i que tracten de viure d’acord amb elles. Quan, de tant en tant, han de donar una lliçó als seus fills (com fa qualsevol pare responsable), senzillament expliquen de paraula el que els nois poden veure per si mateixos en el seu estil de vida. En altres paraules: hi ha coherència entre els seus principis i les seves obres; ensenyen, sobretot, amb l’exemple.
 4. El pare adopta un paper destacat com a mentor dels seus fills adolescents. Treballa en coordinació amb la seva dona, no delega en ella “les coses dels nois”. És més, exerceix major influència de la que tenia quan eren més joves.
 5. Són conscients dels perills morals que amenacen el bé dels seus fills -i, per tant, la seva felicitat-, però no els sobreprotegeixen, ni es mostren hostils a la societat. Volen que els seus fills/es siguin forts, no que estiguin “protegits”; és a dir, que creixin amb suficient enteresa en el fons i en el seu caràcter per enfrontar ells mateixos als desafiaments que se’ls vagin presentant a la vida. A llarg termini, desitgen que els seus fills formin (o re-formin) la seva cultura, i no que simplement reaccionin en contra d’ella; creixin i arribin a ser autèntics homes i dones abans d’arribar als divuit o vint anys.
 6. Al canalitzar la vida dels seus fills, els pares no els permeten el que els sembla incorrecte. Tenen prou seguretat en si mateixos per oposar-se als menyspreus i topades amb els nois. Senten amb certesa que als fills sovint cal dir-los que ‘no’, si s’espera que ells arribin a ser senyors de si mateixos. Saben que els adolescents necessiten ajuda enmig de tots els seus embolics sentimentals per aprendre a traçar la línia de separació entre el bé i el mal. Algunes vegades els pares han de trepitjar fort per marcar amb claredat on és aquesta línia.
 7. Mantenen una constant comunicació amb els seus fills, que ja es preocupaven per aconseguir des que els nens començaven a caminar. Els comprenen bé i, el que és potser més important, els fills els comprenen a ells. Coneixen tot sobre la història personal dels seus pares, els seus judicis i conviccions, els seus errors i èxits, les seves esperançades expectatives sobre la família. Els nois saben que els seus pares tenen confiança en la seva integritat i en l’enteresa del seu caràcter.
 8. Sovint, tracten a diversos amics íntims que els animen, i que els donen suport en els seus esforços com a pares compromesos en l’educació dels seus fills. Per tant, no se senten sols en aquesta tasca.

Les idees esquemàtiques anteriors són tan sols un esbós d’alguns dels aspectes essencials que es poden destacar en aquests pares que aconsegueixen èxit en la seva tasca educativa. Cadascun d’ells té les seves peculiaritats -per seu temperament, la seva història familiar, els seus punts de vista, les normes de convivència a la casa, la manera de portar la disciplina, etc.. Independentment d’aquestes diferències, però, tots semblen compartir quatre elements fonamentals:

 1. una visió clara del futur que desitgen per als seus fills;
 2. la determinació d’aconseguir que el seu ideal sigui una realitat;
 3. un lliurament a favor de la felicitat dels seus fills el dia de demà (especialment en els seus futurs matrimonis), i
 4. una confiança en l’ajuda de Déu per viure d’acord amb les responsabilitats que implica aquest lliurament. Hem de ser realistes. Fins i tot els pares que saben fer la seva funció experimenten problemes, revessos i desenganys en el camí. La responsabilitat sempre ens demana que ens superem, i això vol dir treball constant. Però aquesta lluita val la pena.
  Malgrat els pros i els contres, els pares que són responsables i tenaços aconsegueixen tirar endavant victoriosos.
  ***

Pròxim capítol (novembre al 2019):
II. REFLEXIONS SOBRE L’ADOLESCÈNCIA: 13 TRETS DELS ADOLESCENTS