Competir fins al final

Moltes vegades la frase “El futbol és una metàfora de la vida” encaixa perfectament amb determinats partits o amb eliminatòries senceres. Els vuitens de final de la Champions del 2017 en són una evidència.

Només els més optimistes podien pensar que el Barça remuntaria un 4-0 al camp del París Saint Germain. És propi de la condició humana, retirar el suport a les causes perdures.

La gent s’apunta al triomf ràpidament i fuig de la derrota. Però és en els pitjors moments d’un equip, d’un grup humà o d’una organització, on es veu si hi ha o no lideratge. I en aquesta eliminatòria s’ha demostrat que Luis Enrique i els seus jugadors tenen caràcter guanyador.

Òbviament els resultats són la brúixola que ens indica si anem o no pel bon camí, però en cap circumstància haurien de sentenciar un equip com a bo o dolent. En canvi, el treball hauria de ser un dels barems més importants per veure si un grup de persones funciona correctament.

Ja ho diuen els entesos, que normalment si jugues bé acabes guanyant els partits. Una certesa que també passa en el terreny empresarial. Si t’esforces i treballes cada dia per superar-te, els resultats tard o d’hora acaben arribant.

Les tres lliçons que donen els vuitens contra el PSG a les empreses

De l’actitud dels jugadors i el tècnic del Barça en aquesta eliminatòria se’n poden extreure moltes idees positives. Però, tres són les principals: innovació, talent individual i solidaritat.

  • Innovació. La crisi de joc i de resultats va fer veure al tècnic Luis Enrique que calia un canvi de sistema. Els equips ja sabien com jugava el Barça i els jugadors necessitaven un estímul per sorprendre.

Als equips de treball de les empreses també els cal actuar d’una manera diferent de l’habitual per millorar els resultats.

  • Talent. El Barça va demostrar a l’eliminatòria que té jugadors de qualitat. Encara que no es va veure en el partit d’anada, els aficionats ho van poder comprovar a la tornada.

Si una empresa té treballadors ben qualificats, acabaran donant els resultats esperats. Poden tenir un mal dia o, fins i tot, un mal trimestre, però és pràcticament impossible que tinguin un mal any.

  • Solidaritat. Els jugadors del Barça van demostrar al partit de tornada que si l’equip està concentrat i està disposat a ajudar-se en favor del bé comú, els èxits no triguen a arribar.

En una organització empresarial els resultats són més positius si els diferents treballadors s’ajuden i aporten el millor que saben fer per aconseguir un producte o un servei més complet.

La lliçó més gran que ens donen a les empreses i als éssers humans en general els vuitens de final de la Champions del 2017 és que, si competim per tots els nostres objectius com si fos l’última pilota que toquem, estarem més a prop d’aixecar la Champions de la nostra vida.

Font de la imatge: www.lavanguardia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.